Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков ще предаде картината на

...
Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков ще предаде картината на
Коментари Харесай

Минеков предава картина на Иван Вукадинов на Ватикана

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков ще съобщи картината на изтъкнатия български художник Иван Вукадинов за сбирката на Ватиканските музеи. Това ще се случи на 10 октомври, понеделник, на публична гала в Рим в наличието на близки на художника. Така творбата към този момент ще краси музеите на Ватикана паралелно със Сикстинската шапка и Стаите на Рафаел. Но пътят до този миг е дълъг - съвсем половин век. Събитието съответствува и с 90-годишния празник на Вукадинов.

Картината му впечатлява ватиканските специалисти, когато взе участие в галерия на българско изкуство в Рим в средата на 70-те години на предишния век и те пожелават да я придобият за сбирката на Ватиканските музеи. От страна на българската страна обаче се получава отказ с основанието, че тя е  национално благосъстояние и не се продава. Разбирайки за отхвърли, Вукадинов се наскърбява на тогавашната система, която отхвърля изкуството му да бъде показано по света. Зарича се да не демонстрира в никакъв случай творчеството си в България. Чак през 2006 година, съвсем три десетилетия след измененията, се завръща в художествения живот на София, участвайки в една галерия годишно.

През януари тази година, когато се разбра, че картината " Чили " (известна и с името " В памет на героите " ) ще отпътува за Ватикана в близкото бъдеще, изложба " Ракурси " провежда неповторима галерия - с една-единствена картина. В продължение на три дни творбата на Иван Вукадинов беше единствената изложена в експозиционното пространство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР